Skip to main content
0

Aangenaam, ik ben een Azalea.

Kent u mij wellicht? Ik ben een wat gedrongen struik met felroze bloemen. Ik doe het goed in ruige bergen, daar kom ik ook vandaan. Zo boven de boomgrens op steenachtige ondergrond lukt het me mijn wortels in gaten en spleten te laten groeien. Zo houd ik mij vast. Dat is nodig, het kan zo hoog flink waaien. Mij krijgen ze niet hoor, zelfs in de sneeuw bloei ik als het moet. Ziet u het fotootje hiernaast, dat ben ik. Grote kans dat u me kent als kamerplant bij oma in de vensterbank. Er gaat een mooie legende over mijn roze kleur. Zal ik die eens vertellen?

Lang, lang geleden was er een boze keizer in China. Een wrede heerser die met haat en onderdrukking zijn rijk bestierde. Op een blijde dag werd het volk gered door een dappere strijder die met zijn zwaard de keizer zelfs de dood niet gunde. Schreeuwend van de pijn veranderde de keizer langzaam in een koekoek. Van ellende kon de vogel alleen maar bitter zingen, diep vals. Elke keer als zijn schurend gezang door de bergen klonk stak een witte azalea haar bloemkroon tevoorschijn. Dan droop uit de bek van de koekoek een rode bloeddruppel omlaag en kleurde de witte bloem roze. Zo zijn azalea’s roze geworden.

Nu vraagt u zich waarschijnlijk af, wat doet deze azalea op de website van AVE.IK? Dat zit zo. Er waait een nieuwe en oude wind door montessoriland; de vertellingen zijn terug. Misschien heeft u weleens gehoord van de vijf grote vertellingen die door Maria en Mario Montessori een belangrijke rol kregen in het kosmisch onderwijs? Geen les, geen voorleesboek, wel een gesproken verhaal om de kinderen op het puntje van hun stoel te krijgen.

Ik werd er helemaal blij van. Ik heb zelfs gehoord, ja een kamerplant hoort wel eens wat, dat AVE.IK nu werkt aan een mooi boek met verschillende vertellingen. Een van de vormen die zo’n vertelling kan krijgen is de metamorfose. Dan verplaatst de leerkracht zich in zijn onderwerp. Dat gebeurde hier. Met de plant in mijn handen verscheen ik en vertelde. Ik verplaatste me in een azalea, ik vertelde als azalea, ik maakte iedereen nieuwsgierig.

Ik nodig je uit, hoe maak jij de kinderen nieuwsgierig? Wie zou jij kunnen zijn? Een Tyrannosaurus rex? Florence Nightingale? Een batterij?