Skip to main content
0

M’n dag zit erop. Het was weer een volle dag. Ik heb genoten. En voel me daarnaast ook moe. Want wat doe ik veel op een dag. En soms kan ik de verleiding niet weerstaan de nadruk te leggen op dat wat ik niet heb gedaan. Met Sophie had ik nog graag dit, met Jim nog graag dat en Jasmine heb ik eigenlijk niet gezien. Ja, bij het geven van de hand. Ik schiet te kort.

Je herkent dit vast. Je to do list van vanmorgen is niet gelukt en de nieuwe wordt zo nog weer langer. En toch heb je veel zinvolle dingen gedaan vandaag, gezien vandaag. Het helpt mij de veelheid van things-to-do te ordenen. En Jolles (Ellis en het verbreinen) bracht een mooie ordening aan. Op basis van zijn vele hersenonderzoeken zegt hij het volgende: een leerkracht hoeft slechts 3 dingen te bieden. Steun, sturing en inspiratie. En om het nog eenvoudiger te maken: alleen die laatste is van essentieel belang. Inspiratie bieden zorgt ervoor dat het kind zich het beste ontwikkelt, dat heeft hij het meeste nodig. Phiew!

Ik ben weer een beetje gerustgesteld. Ik wist het eigenlijk wel. Al dat gejaag en geren…. Het is zo veel belangrijker wie ik ben. Hoe ik de dingen doe. Wat ik echt te vertellen heb.